![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Melodia zwiększa gładkość czekolady
28 listopada 2016, 06:11Słuchanie muzyki podczas jedzenia czekolady wpływa na nasze odczucia. Przeprowadzony w laboratorium eksperyment dowiódł, że mechanizmy percepcji mózgu są bardziej złożone niż sądzono.
![](/media/lib/139/n-szczur-3ebfcc4b21c5aedf8cd1aaf643205686.jpg)
U szczurów mała ilość alkoholu nie zwiększa spożycia pokarmów
25 listopada 2016, 12:38Badanie na szczurach pokazało, że niewielkie ilości alkoholu nie zwiększają ogólnej liczby spożytych kalorii. Oznacza to, że gryzonie korygują ilość zjedzonych pokarmów o liczbę kalorii wypitych z alkoholem.
![](/media/lib/151/n-owocowka-3fae4304009016e749657dc48fa72934.jpg)
Bogaty w białko i sól obfity posiłek powoduje większą senność
22 listopada 2016, 11:43Badania na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster) wykazały, że wyższa zawartość soli i białka w posiłku, a także jego większa objętość prowadzą do silniejszej senności i dłuższych drzemek.
![](/media/lib/260/n-opalizujace-wino-b47ba2278e28b1fb9ec3a41a30d61986.jpg)
Picie czerwonego wina przed paleniem zapobiega uszkodzeniu naczyń
16 listopada 2016, 06:36Wypicie 1-2 kieliszków wina przed wypaleniem papierosa może przeciwdziałać krótkotrwałemu negatywnemu wpływowi palenia na naczynia krwionośne.
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego
9 listopada 2016, 07:00Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.
![](/media/lib/231/n-napoj-energetyzujacy-fedeb48e1191de5ac537e6028c155816.jpg)
Co za dużo, to niezdrowo
4 listopada 2016, 07:00U 50-letniego mężczyzny, który przed hospitalizacją przez 3 tygodnie wypijał 4-5 napojów energetyzujących dziennie, rozwinęło się ostre zapalenie wątroby.
![](/media/lib/224/n-jia-jia-53b1b9c4d13d3394db0a8328a97715ce.jpg)
Zmarła najstarsza żyjąca w niewoli panda
25 października 2016, 10:37Szesnastego października w Ocean Park w Hongkongu w wieku 38 lat zmarła Jia Jia - panda, która osiągnęła w niewoli rekordowo sędziwy wiek.
![](/media/lib/105/n-ziarna-kakao-d1b051a8d8629ab0c34e65ed95dd7c10.jpg)
Kakao dobrze wpływa na zdrowie sercowo-naczyniowe
17 października 2016, 10:47Flawanole z kakao korzystnie wpływają na wiele biomarkerów zdrowia sercowo-naczyniowego.
![](/media/lib/257/n-wlokno-w-polipie-piorowki-3c7993a347a77d2a9dab259627d77c57.jpg)
Dowody na spożywanie mikroplastiku przez zwierzęta głębinowe
3 października 2016, 09:48Naukowcy, którzy pracowali na RSS James Cook na środkowym Atlantyku i południowym zachodzie Oceanu Indyjskiego, znaleźli jako pierwsi dowody, że zwierzęta żyjące na dużych głębokościach, np. pustelniki czy strzykwy, połykają włókna mikroplastiku.
![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Zastępnik dla masła kakaowego: masło z mango
8 września 2016, 06:07Naukowcy z Bangor University zaproponowali rozwiązanie kryzysu czekoladowego (ludzie zjadają więcej kakao, niż z różnych względów producenci są w stanie zapewnić). Wg nich, masło kakaowe można zastąpić masłem z nepalskiego mango (Mangifera sylvatica).